Les deixalles, de Jeanne Benameur

Vaig sentir comentar d’aquest títol fa molt de temps i vaig prometre llegir aquest llibre. Lamentablement, no existeix en format digital, el que em va obligar a esperar a tornar de vacances per  llegir aquesta lectura recomendada. Al llarg d’un dinar amb els meus antics veïns, estem parlant d’aquesta novel·la i Martine, la meva ex veïna, em va prestar aquesta petita joia, gràcies a ella!

El tema es mostra simultàniament amb el títol: la història parla de la discapacitat mental, un tema molt estrany, difícil i molt especial. La Varienne és una dona retardada que viu en un poble amb molt poc contacte amb els altres. Avui dia es veu familiar que no hi ha llum en tots els pisos. I d’altra banda, exactament, li va donar a la seva filla un nom brillant: Luce. La seva història, simple, tranquil·la però estreta, és monòtona. A la nena li agradaria que la seva mare la mirés, però la Varienne desgraciadament no pot fer-ho. La comparació animal és recurrent i concerneix a tots els dos personatges principals emmurallats en el seu avorriment.

“El temps s’acaba. Tot el que és necessari per a tu és que et donis la volta. L’aixeta, mecànicament, és una broma. El líquid flueix.

La dona es va oblidar, presa amb un altre gest. Res la connecta amb el que es trobava realitzant tot el minut previ. Els ulls dels ulls pàl·lids estan reblats d’assegurança, molt a prop del cos pesat. El cap s’adhereix a tot el que es pren davant. Cap espai va aconseguir sostenir distanciat l’esperit de l’ull, no gens ni mica. No es va fer cap espai allà. L’intel·lecte es va donar per derrotada.

L’intel·lecte requereix un espai per arribar. Requerim mans, aire per guix i tinta. L’idiota no posseeix res. »

Les seves vides canvien quan la nena es veu obligada a procedir a l’escola al poble. Allà està amb la broma dels seus companys, però també amb l’entusiasme de la senyoreta Solange, la professora que intenta amb un fervor increïble ensenyar a aquest nen que tots els altres suposen que és una causa perduda, que és com la seva mare, estúpida. La relació entre mare i filla es veu, llavors, atabalada per aquest estrany que creu amb totes les seves forces que pot editar la vida de Luce. Solange no es va adonar instantàniament que es trobava modificant la vida de la mare i la seva per tota la vida en intentar portar coneixement a aquest planeta tan particular.

Jeanne Benameur avança de puntetes, amb suavitat i elegància sense límits en l’estrany i solitari món de la deficiència mental. El realitza amb magnífica felicitat i poesia, una modèstia que molesta al lector. Sense patetisme, sense autocompassió, sinó senzillament una observació benèvola a les tres heroïnes d’aquesta novel·la tan curta on la catàstrofe plana des de l’inici pel fet que Luce es veu destinada a la mateixa destinació que la seva mare: es veu marcada pel segell de la destinació i tot el planeta pensa en ella que només pot finalitzar estúpida com ho és la seva mare.

El silenci és un tema omnipresent. La mare i la filla no es parlen, Luce es queda callada a l’escola davant dels seus companys i el poble tampoc es comunica amb La Varienne, que s’espanta de la seva distingeix i estranyesa. Deixem poc espai a la societat per aquest duo interessant. I vam descobrir que el saber pot manifestar de formes diferents a l’estudi clàssic del que és bàsic que s’ensenya a l’escola, que els nens que semblen no comprendre res assimilen més del que imaginem i que l’intel·lecte pot estar més adormida que totalment apagada. I Luce encara va a dur a terme una troballa substancial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *