La Porta – Magda Szabó

En el marc del Mes de l’Europa Oriental proposat per Goran, Eva i Patrice, es em va aconsellar que llegís aquest llibre, una novel·la sobre la qual vaig llegir algunes crítiques molt encoratjadores. La Porte és l’obra de Magda Szabó, una prolífica autora hongaresa el nom em resultava irreconeixible. Vaig pensar que em podria agradar aquest llibre, vaig pensar que em venia bé.

Resum de l’editorial La Porte – Magda Szabó

En ella, la narradora explica la seva relació amb Emerence, que va ser la seva serventa al llarg de vint anys. Tots ells s’oposen: un és jove, l’altre ancià; un només pot llegir, l’altre viu només de paraules; un és tossut però d’estranya humilitat, l’altre té l’orgull de l’intel·lectual. L’emergència reclama feroçment la seva independència, les seves ciències, la seva solitud, i nega a algun l’ingrés al seu lloc de vida.

La meva opinió

La Porte ens parla de la relació entre una serventa i la jove que la va emprar al llarg d’anys. Més enllà de la fàcil distinció induïda pels seus propis permisos, els seus individus, personalitats, cultures, filosofies, maneres de ser, relacions amb els altres, són específics de cada un i tan oposats com és viable ser. La confrontació assegura ser sucosa, fonamentalment perquè la vella Emerance, una mica enigmàtica, no deixa entrar a ningú. Així, un enigma penja sobre el seu passat turbulent que el narrador tracta de conèixer.

Ens trobem a Budapest, possiblement a la segona meitat del segle XIX. L’àmbit urbà es veu anul·lat per un àmbit una mica familiar en què el veïnat forma una microsocietat; tot el planeta es coneix, es relaciona i es convida. Budapest o un petit llogaret rural, veritablement és igual.

D’altra banda, més enllà de l’encant del resum, de l’oposició entre els dos individus primordials, de l’atmosfera secreta i una mica antiquada de la història i del final dramàtic revelat en part en el preàmbul, no vaig apreciar com correspon aquesta història que vaig tenir de repassar massa ocasions per a ser acceptable.

Primer de tot, i és realment difícil evadir aquest punt que s’ha fet fosc meva lectura, odiava completament la boja Emerancia. La seva amargor, el seu misantropia, el seu absolut egocentrisme podrien haver-la fet entranyable, atraient, inoblidable. Saps que em agraden els individus que són inviables d’estimar. Si no va funcionar entre ella i jo, és primordialment perquè, en tot el text, el narrador i el creador persisteixen en fer-nos reflexionar-hi com alguna cosa més del que és. Es veu que a sota de la seva fastigosa acrimònia jeu un ésser tendre, humil, generós i benvolent. Lamentablement, no arriba amb dir-ho per creure-ho, així que en comptes de plantar aquesta veritat a la boca dels veïns, hauria estat millor aconseguir que l’Esfera actués i parlés en conseqüència.

El que al final la va fer terminantment dolenta per a mi és la seva relació amb el pobre gos Viola, que està molt a prop d’una manera d’abús no aprovat. I en aquest moment estic dient que no. Pots intentar persuadir-me que en el fons, sí, en el fons, en el fons, en el fons, en el fons, Emerance és l’amabilitat encarnada, una mà aixecada sobre un animal assegura meus suposes. A més, la seva actitud cap a la jove que l’utilitza és deplorable de mala fe, odi injustificat, gelosia i degradació. Més enllà de la seva irreemplaçable qualitat de servidor rellevant, la Emerance és un contendent infeliç, fred i etern que, a més, no es dóna per fet a si mateix.

La novel·la de Magda Szabó és una estranya i molest demostració d’un truc de prestidigitació que radica en encegar als altres fent-los creure el contrari del que és visible. Així, la Emerancia, havent comprès l’exercici del seu poder seductor, es delecta en torturar a la seva presa, tornant mig boja al no tenir mai l’accionar esperat. ¿Pervers? Sí, no hi ha dubte en el meu cap.

El segon inconvenient ve de la meva incapacitat d’imaginar a aquest narrador omnipresent, que, aparentment, és un escriptor d’èxit. La pobra jove es veu llavors dibuixada a l’ombra de la seva condició de víctima; no és més que això: la desafortunada companya de joc de Emerance. La seva lliure albir de moment no en té, el paper com a dona arriba bastant més tard, en relació a la seva activitat literària, només si la observem escriure una línia. Tan ràpid com va acceptar contractar a l’anciana, va signar la seva sentència de mort, l’objectiu d’una vida lliure, innocent i discreta. Oscil·li entre l’immens mal i la total indiferència cap a la seva situació; d’altra banda, era tan fàcil per a ella acabar a aquests intercanvis tòxics, que en lloc d’això s’enfonsa en ells i es distribució a ells. La companyia d’un rombière verinós és possiblement millor que la d’un marit amb bona salut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *