Amando, per Jeff Nichols

Com sempre que una pel·lícula de Jeff Nichols surt al cinema, no estrany procedir a veure-la. De fet, aquest director nord-americà és un dels meus cineastes nord-americans contemporanis preferits. Així que ho he estat des del seu debut i mai m’he sentit decebut tot i que penso que la seva última producció (Midnight Special) està una mica baix de les tres primeres.

La pel·lícula s’obre a la cara vista des del costat d’una dona jove, la llum és fosca en tota la meitat dreta de la pantalla. A més, contemplem una bella jove de mirada preocupada i pensativa. Després d’uns segons, comunica que està embarassada. La càmera s’inclina i en aquest moment exhibeix la cara del que es veu ser el promès. Ell respon que és bo i exhibeix la seva alegria. S’estan tocant. Un cop més, la càmera exhibeix la cara de la dona amb un somriure extraordinària, és radiant i bella amb els seus enormes ulls negres ingressant i brillant. Té una coseta, una expressió una mica ingènua que em fa chiflar … La següent escena exhibeix una carrera de cotxes a la carretera, la parella està allà, es besen lànguidament, són contents. Els homes que assisteixen a la carrera els observen gelosament, això és el que es veu … Uns dies després, la parella es casarà a Washington. Al seu retorn, l’home exhibeix proves de la seva unió a la paret de la seva habitació. Després d’un dinar amb els sogres del marit, la pel·lícula canvia. La policia arriba a la meitat de la nit per portar els recentment en matrimoni a la presó. El marit exhibeix la seva llicència de matrimoni, però el xèrif li diu que el seu paper no val res. Així ja que, només després d’un quart d’hora arribem al moll de la qüestió, i finalment comprenem el que està passant, perquè fins a l’actualitat, a més d’unes escasses oracions, unes escasses mirades, res ens facilita endevinar el que anava a ocórrer. De fet, la pel·lícula comença com una emocionant història d’amor entre un home i una dona que semblen estar bojament enamorats. Excepte que entenem després d’un quart d’hora que un home blanc no podia casar-se amb una dona negra i al reves al sud dels USA a finals dels anys cinquanta. La pel·lícula de Jeff Nichols tracta de la narració de la parella darrere d’una fallada de la Cort Suprema dels EUA que va declarar inconstitucional les lleis de matrimoni mixt.

amor-de-jeff-nichols

Més exactament, el tema del director nord-americà no és la decisió de la Cort Suprema dels EUA, sinó la parella. Al llarg de dues hores, Jeff Nichols pinta un retrat d’un home blanc i una dona negra que es van equivocar a l’estimar-se en el lloc equivocat en l’instant equivocat. A més, aquesta parella no posseeix res heroic, no s’exposa com a tal, no, aquesta última està composta només per dos éssers senzills i normals, com tu i com jo que no posseïm res increïble. No hi ha heroi ni instant heroic en aquesta pel·lícula que dialogui bé d’un judici, però que no mostri cap judici. Sense cap dubte, l’afecte no és heroisme, sinó un acte bastant més poderós … La pel·lícula se situa en un altre registre, el de la contemplació. De fet, contemplem una parella que comparteix amb nosaltres les seves alegries, les seves penes, els seus infortunis, les seves pors, les seves desesperacions, però també (i sobretot) les seves esperances … Comprenem, a través de la mirada d’aquesta parella i de l’emoció que emet, la tensió diària que viuen aquest home i aquesta dona. Ell sempre està alerta, mentre ella es veu més distesa, ella és més emprenedora, mentre ell espera, ell és tendre encara que algunes vegades una mica irritable, ella només és dolça … La pel·lícula mai està desesperada, hi ha accidents, però no morts . El director exhibeix, mantenint una alguna distància sobre el que passa fora, fora del cercle d’aquesta parella. No hi ha malparlar, no hi ha efecte anunciador, no hi ha autocompassió en aquesta pel·lícula que progressa lentament, al ritme d’una vida habitual. Em va agradar bastant aquesta pel·lícula, encara que la va crear la pitjor del director nord-americà.

A qui li agraden les pel·lícules de Jeff Nichols? I què et va semblar aquesta pel·lícula?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *