La busqueda de Naguib Mahfouz

“La busqueda” és el títol d’una novel·la redactada en 1965 per l’escriptor egipci Naguib Mahfouz. Aquest últim, considerat un dels més enormes escriptors contemporanis d’Egipte, va rebre el Premi Nobel de Literatura el 1988. A més, la trilogia del Caire es considera la seva obra més considerable, però en aquest moment que he parlat resumidament sobre el “Nil Zola “, tornem al títol que relat aquí …

Una dona mor. Entenem que aquest es trobava a la presó, segurament per prostitució. De fet, aquest últim treballava en un bordell. En el seu llit de mort, la dona confessa al seu fill que el seu pare, un destacable, no és qui ell creia que era i que és viu i bé. La pobra mare només sap el nom de l’home que un cop va estimar, però també va decidir anar-se’n. A més, insta al seu fill a trobar al seu pare, un home que aconsegueixi assistir i que no conegui la presència del seu fill … El jove obeeix, perquè vol a la seva mare més que a res, però també, perquè no sap res dels seus deu dits. Mimat per la seva mare, aquest nen etern mai ha mancat de res i mai va haver de treballar. A més, el jove té els diners just per al que espera per a una recerca ràpida, la de trobar al seu pare. Així, Sabir, que va haver de marxar al Caire, s’instal·la en un petit hotel no bastant car, però com aquests mitjans són limitats tria no perdre el temps … D’un directori, busca el nom del seu pare i també, fa avisos regulars a la premsa. En aquesta localitat estranya que no coneix, el jove es deixarà portar, com sempre, per dues dones. El primer és dolç i ben intencionat, mentre que el segon és dur i traïdor. Sabir és una figura poc a poc, és un home que no sap res de la vida i que no sap a quin sant ocupar-se.

Els minuts van passar amb ira i ansietat. No, mai havia patit tanta humiliació. La humiliació del desig avar. La humiliació de la recerca vana. Aquesta nit va ser semblant a la previ, insomni, ressentiment i migranya.

El llibre de Naguib Mahfouz és una increïble novel·la amb un àmbit polsegós. El personatge principal, un traîne-savate a la recerca del seu pare, passa els seus dies vagant pels carrers del Caire, a les polsoses carrers d’un món enigmàtic. Sabir, no sap dur a terme res i segueix repetint, busca, busca, busca … Però, què és el que veritablement busca? El seu pare? O la promesa d’una vida millor? O el propòsit de la seva història i vida? De la promesa a la desesperació, el jove ociós no tindrà una altra missió oficial que la de trobar al seu pare, és la seva mare la que li pregunta … Què millor manera de viure que tenint un pare destacable? Principalment quan ets bo en res, ¿però potser bo en el matrimoni? ¿Convertir-te en gigoló? Sabir és un home turmentat que mai deixa de aferrar-se a la promesa de trobar al seu pare, d’un món millor, de casar-se … És un jove que creu en tot, però no en si mateix. El creador egipci atorga un espectacular relat d’aquesta recerca solitària i desesperada. L’estil d’escriptura de Naguib Mahfouz ha una cosa que no puc detallar, però que li atorga una atmosfera especial a la seva crònica. La novel·la es llegeix amb molt eficàcia i té dins diversos diàlegs amb oracions subjectivament curtes. El creador va al gra i em faig una pregunta per què a aquest últim se li va cridar el “Nil Zola” …

Què et es veu això? Qui ha llegit a aquest creador egipci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *